Preskoči na vsebino
  • Multimedijske storitve

Arnes VID

Storitev Arnes VID je konferenčni sistem, ki temelji na odprtokodni rešitvi Jitsi in je namenjen predavanjem v živo, sestankom ali videokonferencam.

Storitev se nahaja na povezavi https://vid.arnes.si in za splošno uporabo ne zahteva registracije, vendar pa prijava z AAI-računom omogoča dodatne možnosti znotraj konference.

Videokonference se lahko uporablja tudi kot dejavnost znotraj Arnes Učilnice, podrobna navodila so dostopna v vodiču Arnes Učilnic.

Priporočila za uporabo v šolskem okolju

  • Za najboljšo uporabniško izkušnjo se priporoča uporaba brskalnikov, osnovanih na Chromiumu (Google Chrome, Microsoft Edge…). V primeru mobilnih naprav je potrebna namestitev Jitsi Meet aplikacije.
  • Priporočamo uporabo do 30 hkratnih uporabnikov v eni video konferenci. Internetna povezava je pri večjem številu uporabnikov lahko ozko grlo; v primeru šibke internetne povezave priporočamo tudi nastavitev kvalitete prenosa na Nizko.
  • Priporoča se, da ima samo učitelj ves čas vklopljeno kamero in mikrofon, učenci pa le-to izklopijo in vklopijo le, ko jih k temu pozove učitelj. 
  • V manjših skupinah (npr. sestanek do 8 udeležencev) lahko vsi vključijo tudi kamere.
  • Učenci naj uporabljajo možnost Dvigni roko, ko želijo spregovoriti.
  • V primeru, da se ime učitelja ali učenca ni pravilno preneslo iz Učilnice v videokonferenco, je to mogoče spremeniti oz. popraviti v Nastavitvah.
  • Potem ko se v sobi zberejo vsi udeleženci, naj organizator srečanja (učitelj) zaklene konferenco z geslom, da ni možen vstop nepovabljenih gostov.
  • Priporočamo, da uporabite čim bolj unikatno ime srečanja, npr. v obliki šola-razred-predmet. Če uporabite ime, ki že obstaja, boste preusmerjeni v obstoječo konferenčno sobo.
  • Storitev je omejena na IP naslove slovenskih omrežij, zato za normalno delovanje ugasnite morebitne VPN povezave prek tujih strežnikov.

Uporaba

1.

Začnite videokonferenco

Na začetni strani vpišite želeno ime konference v polje Vpiši ime srečanja in nadaljujte s klikom na gumb Začni.

2.

Povabite sodelujoče

Kreirala se bo videokonferenca, v kateri boste moderator; naslov URL lahko delite sodelujočim. Povabilo lahko uredite tudi s klikom na gumb v spodnji orodni vrstici ter nato Povabi druge osebe.

3.

Preprečite dostop nepovabljenim

Videokonferenco lahko tudi zaščitite z geslom in tako onemogočite dostop nepovabljenim gostom. Do nastavitve dostopate s klikom na gumb … in nato Nastavitve varnosti, v oknu lahko določite geslo vaše konference. 

4.

Osnovna navodila

Spodnja slika povzema razlago osnovnih funkcij.

Vam je bil ta članek v pomoč?