Preskoči na vsebino

EduroamCAT vodič za skrbnike organizacij

Sistem eduroamCAT omogoča preprosto nastavljanje omrežja eduroam na popularnih operacijskih sistemih. Njegov namen je poenostaviti nastavljanje profilov za omrežje Eduroam na napravah uporabnikov, ter zmanjšanje operativnega bremena na skrbnike eduroam omrežij. Omogoča izdelavo prilagojenih eduroam nameščevalnikov za različne operacijske sisteme. Prilagoditev vključuje sprememba imena organizacije, nastavitev lokacije in logotipa, ter kontaktnih podatkov vaše podpore porabnikom, na katero se lahko vaši uporabniki obrnejo, če imajo težave. Nameščevalniki so končnemu uporabniku na voljo v centru za prenose, lahko pa jih tudi sami distribuirate in objavite povezavo do njih na vaši spletni strani.

Čarovnik eduroamCAT podpira naslednje operacijske sisteme:

  • Windows 8 
  • Windows 7 
  • Windows Vista 
  • Windows XP SP3 
  • Apple Mac OS X Mavericks 
  • Apple Mac OS X Mountain Lion 
  • Apple Mac OS X Lion 
  • Apple iOS mobilne naprave 
  • Linux
1.

Zahtevek za obnovitev Eduroam certifikata

Če je bil vaš strežniški certifikat izdan pred 1. novembrom 2013 je potrebno pred pričetkom uporabe orodja EduroamCAT zaprositi za izdajo novega strežniškega certifikata, saj so mnogi proizvajalci operacijskih sistemov vključili strožje preverjanje strežniških certifikatov. Če ima vaša organizacija svoj lasten vrhnji certifikat (CA) naj se o zamenjavi posvetuje z Arnesom.

Za pridobitev novega strežniškega certifikata sledite navodilom na https://aai.arnes.si/eduroam/eduroamca.

Pri zamenjavi certifikata strežnika in vrhnjega certifikata si bodo morali novi vrhnji certifikat naložiti tudi obstoječi uporabniki. Izjema so uporabniki s posodobljenim odjemalcem Eduroam_client ali profilom za naprave Apple.  Predlagamo, da prehod ustrezno načrtujete in uporabnike predhodno obvestite.

2.

Zahtevek za vnos domače organizacije

Željo po upravljanju vaše organizacije v spletnem čarovniku eduroamCAT nam sporočite iz skrbniškega e-naslova na vaši organizaciji in mi vam bomo poslali povabilo. Zahtevek nam pošljite na aaa-podpora@arnes.si.

3.

Prijava v eduroam CAT

Prijava v eduroamCAT je mogoča z uporabo AAI prijave, tako da na zavihku eduGAIN izberete svojo domačo organizacijo. Vaša organizacija se na seznamu pojavi, če je pridružena interfederaciji eduGAIN. Za več informacij se lahko obrnete na aaa-podpora@arnes.si. Če vaša organizacija svoj IdP gostuje na Arnesu ali imate @guest.arnes.si račun kot domačo organizacijo izberite ARNES. Prijavite se lahko tudi z uporabo socialnih omrežij.

4.

Nastavljanje domače organizacije

Podrobnejša navodila za nastavljanje domače organizacije najdete v prispevku Nastavljanje moje domače organizacije.

5.

Obveščanje uporabnikov na vaši organizaciji

Če ste ob pristopu k uporabi CAT tudi zamenjali certifikat o prehodu predhodno obvestite svoje uporabnike. Če je vaš certifikat ostal nespremenjen jih le obvestite, da si bodo s CATom od sedaj lažje nastavili eduroam na svoji napravi in jih usmerite na ustrezen profil.

Vam je bil ta članek v pomoč?