Preskoči na vsebino

Smernice za bolj varno uporabo storitve Zoom

Arnes med svojimi storitvami ponuja tudi videokonferenčno orodje Zoom. Gre za licenčno verzijo orodja, ki omogoča, da več uporabnikov hkrati, z vklopljenim zvokom in sliko, sodeluje v videokonferenčni sobi. Arnes Zoom ima tudi onemogočeno snemanje v Zoomov oblak (konferenco lahko še vedno snemate lokalno), ter uporablja zgolj Zoomove strežnike, ki se nahajajo v Evropski uniji. Na ta način je poskrbljeno za vašo zaščito zasebnosti.

Pri uporabi Arnesovega Zooma pa še vedno lahko naletimo na določene neprijetnosti, kot je denimo tako imenovani »Zoom Bombing«. Pri tem gre za vpad nepovabljenih gostov v zaprto skupino, ki nato na različne načine motijo in ovirajo izpeljavo videokonference.

V izogib takšnim neprijetnim dogodkom vam priporočamo, da pri svojih videokonferencah upoštevate spodnje nasvete.

Vse spodaj omenjene nastavitve si lahko nastavite s pomočjo navodil za Zoom v brskalniku in aplikacijo Zoom.

Povezav do vaše videokonference ne objavljajte na javnih mestih, temveč izključno v spletnih učilnicah, v katero se učenci vpišejo s svojim uporabniškim imenom in geslom.

Priporočamo uporabo gesla za vstop v Zoom konferenco; tako morajo morebitni nepridipravi uganiti tudi geslo, ne le identifikacijsko kodo konference.

Učence opozorite, da tudi pri pouku prek videokonference veljajo ista pravila kot v razredu in da je morebitno nepooblaščeno deljenje povezave v konferenco hujša kršitev šolskih pravil.

Privzeta nastavitev Arnes Zooma je uporaba t.i. čakalnic (Waiting rooms). Gostje se pri tem ne vključijo neposredno v konferenco, temveč mora njihov vstop potrditi gostitelj. Za tekoče delo vam svetujemo, da nalogo »reditelja« zaupate enemu izmed učencev, ki je odgovoren za to, da spusti v konferenčno sobo samo povabljene.

Priporočamo tudi, da ob ustvarjanju konference uporabite nastavitev za vstop udeležencev brez zvoka (Mute Paticipants Upon Entry). S tem se izognete težavam ob začetku videokonference ter lažje pričnete z delom.

Bodite previdni, če se vam v videokonferenco vključi nekdo, ki se izdaja za tehnično podporo. Arnes administrator ali kakšen drug »administrator« se ne bo nikoli vključil vaš pouk prek videokonference. V takem primeru udeleženca, ki se izdaja za »admina«, takoj blokirajte.

V videokonferenci je onemogočena možnost preimenovanja udeležencev (Allow participants to rename themselves). Priporočamo vam, da te nastavitve pri kreiranju videokonference ne spreminjate, saj se s tem izognete morebitnim poskusom provociranja ali prikrivanja identitete z neprimernimi ali lažnimi imeni udeležencev.

Kjer je to možno, je priporočljivo, da udeleženci za dodatno zaščito uporabljajo AAI-račune za vstop v konferenco. Pri tem pazite, da so v šolskem imeniku (MDM) vpisani tudi elektronski naslovi.  

Deljenje zaslona (Share screen) je privzeto nastavljeno tako, da ga lahko deli vsak v konferenci. Gostitelj se lahko odloči, da to pravico kateremukoli izmed gostov med videokonferenco tudi odvzame. S tem onemogočite deljenje neumestnih in neprimernih vsebin.

Enaka nastavitev velja za funkcijo s katero gostitelj dovoli udeležencu, da prevzame nadzor nad računalnikom gostitelja konference, tako imenovani »Remote Control«. Pri tem velja poudariti, da se to ne zgodi avtomatično, temveč mora gostitelj konference ročno potrditi dovoljenje za prevzem. Pri morebitnem omogočanju te funkcije priporočamo izredno previdnost.

Prenos datotek (File transfer) lahko vsak uporabnik onemogoči v nastavitvah svojega profila. Privzeta nastavitev ne omejuje tipa deljenih datotek.

V videokonferenci vam je na voljo tudi prikaz nadzorne vrstice srečanja (Always show meeting control toolbar), ter označevanje, kdo je gost in kdo udeleženec v konferenci. Obe nastavitvi lahko po potrebi prilagodite vašim željam v nastavitvah svojega profila. Želimo vam uspešno delo s pomočjo storitve Arnes Zoom.

Vam je bil ta članek v pomoč?