Preskoči na vsebino

Pogosta vprašanja in nasveti

Namestitev operacijskih sistemov

Linux

Pri namestitvi operacijskih sistemov Linux je potrebno po končani namestitvi virtualni strežnik ugasniti preko vmesnika SPM (Izklopi) in ga ponovno zagnati (Zaženi iz diska). Če tega ne storimo, se po ponovnem zagonu spet zažene namestitev operacijskega sistema iz medija ISO.

MS Windows

Gonilniki za disk

Postopek se razlikuje na podlagi izbire predloge, iz katerega ste kreirali strežnik.

Predloga Win_Server_2019_x86_64_39GB (Predloga Windows Server 2019 39GB)

Predloga za Win_Server_2019_x86_64 že ima dodane oVirt gonilnike, zato vstavljanje CD-ja z gonilniki med nameščanjem operacijskega sistema ni potrebno. Za vzpostavitev omrežne povezave po uspešni namestitvi OS vstavite CD Win_Server_2019_x86_64. Odprite raziskovalca in iz CD-ja zaženite virtio-win-0.1.185.

Predlogi ArnesBlank in Arnes BlankSmall

Operacijski sistemi Microsoft Windows v namestitvenih medijih ne vsebujejo vseh gonilnikov za virtualizirane naprave, kot so VirtIO disk ali omrežni adapter, zato jih je potrebno namestiti ročno. Za namene testiranja priporočamo uporabo vmesnika “IDE”, ker OS Windows že vsebuje potrebne gonilnike. Pred zagonom namestitve OS na zavihku “Diski” spremenite vmesnik na “IDE”.

V produkcijskem okolju pa zaradi boljših zmogljivosti priporočamo uporabo vmesnika “VirtIO”. V primeru uporabe tega vmesnika je potrebno gonilnike dodati med namestitvijo OS po naslednjih korakih:

 1. Strežnik zaženite iz namestitvenega medija ISO za želeni operacijski sistem Windows.
 2. Ko namestitev operacijskega sistema zahteva izbor diska, je seznam diskov prazen.
 3. Preko vmesnika SPM na zavihu CD-ROM izberite in vstavite medij ISO, ki vsebuje gonilnike – Windows_gonilniki_agent-20200114.iso .
 4. V namestitvi operacijskega sistema izberite Load driver in na mediju poiščite mapo virtio/viostor ter podmapo, ki ustreza vašemu operacijskemu sistemu ter arhitekturi. Kliknite OK. Sistem najde in prikaže ustrezen gonilnik.
 5. Izbor gonilnika potrdite s klikom na gumb Next, nakar se vaš virtualni disk pojavi na seznamu diskov.
 6. Preko vmesnika SPM izberite in vstavite medij ISO z namestitvijo vašega operacijskega sistema.
 7. V namestitvi operacijskega sistema kliknite Refresh, da namestitev zazna zamenjavo medija ISO, nato nadaljujte s klikom na gumb Next.
 8. Po končani namestitvi operacijskega sistema strežnik popolnoma ugasnite in ga znova zaženite iz diska.

Gonilniki za ostale naprave

Gonilnike za omrežni adapter in druge virtualizirane naprave dodamo, ko je operacijski sistem že nameščen.

 1. Preko vmesnika SPM izberite in vstavite medij z gonilniki za sisteme Windows – ovirt-tools-setup.iso .
 2. V operacijskem sistemu na mediju poiščite in zaženite program za namestitev gonilnikov – ovirt-guest-tools-setup.exe .
 3. Program bo namestil gonilnike za vse virtualizirane naprave. Po namestitvi priporočamo ponovni zagon strežnika.

Po uspešni namestitvi operacijskega sistema in ustreznih gonilnikov priporočamo, da virtualni strežnik preko vmesnika SPM popolnoma ugasnete in ponovno zaženete iz diska.

Port 25 (SMTP)

Edina omejitev Strežnika po meri je navzven zaprt port 25, izjema je naš poštni strežnik mail.arnes.si, zato je za razpošiljanje pošte (relay) potrebno uporabiti tega.

Povezovanje preko protokola IPv6

Za urejanje IPv6 nastavitev si lahko na Linux sistemih pomagate s programom ‘nmtui’, več informacij o programu najdete tukaj.
V konzolo napišete ‘nmtui’, kjer se nato odprejo nastavitve, kamor morate vnesti spodnje podatke. Zadnjih 16 bitov “FQDN” je potrebno zamenjati s FQDN številko vašega strežnika:

 • naslov: 2001:1470:8000:400::FQDN/64
  Kot primer: 999.ablak.arnes.si ima zadnjih 16 bitov IPv6 naslova “999”
 • privzeti prehod (gateway): 2001:1470:8000:400::1
 • DNS (Arnes):
  dns1.arnes.si: 2001:1470:8000::66
  dns2.arnes.si: 2001:1470:8000::72

Po ustrezno nastavljenih nastavitvah je potrebno restartati network. Če ste bili uspešni, lahko preverite tako, da se na eni od naprav povežete v omrežje Eduroam in poskušate dostopati neposredno do http://[2001:1470:8000:400::999]/.

OVirt Guest Agent

Za boljo uporabniško izkušnjo pri uporabi virtualnega strežnika v oVirtu svetujemo, da na strežnik namestite Ovirt Guest Agent-a.

Fedora/CentOS/RHEL

Najprej namestite epel:

yum -y install epel-release

Namestite oVirt Guest Tools

yum install ovirt-guest-agent-common

Servis še zaženite:

sudo systemctl enable ovirt-guest-agent.service sudo systemctl start ovirt-guest-agent.service sudo systemctl status ovirt-guest-agent.service

Ubuntu

Namestite QEMU Guest Agent-a:

sudo apt-get install -y qemu-guest-agent

Zaženite zaledni proces:

systemctl enable qemu-guest-agent

Windows

 1. Preko vmesnika SPM izberite in vstavite medij z gonilniki za sisteme Windows – ovirt-tools-setup.iso .
 2. V operacijskem sistemu na mediju poiščite in zaženite program za namestitev gonilnikov – ovirt-guest-tools-setup.exe .
 3. Program bo namestil gonilnike za vse virtualizirane naprave. Po namestitvi priporočamo ponovni zagon strežnika.

Pri konzolnem dostopu do OS Windows miška ni sinhronizirana z operacijskim sistemom, dokler ne namestimo gonilnikov iz medija ovirt-tools-setup.iso.

Vam je bil ta članek v pomoč?