Preskoči na vsebino

Osnovne nastavitve

1.

Nastavite jezik

Ker je slovenski prevod programa nepopoln, svetujemo spremembo jezika v angleščino. To storite tako, da kliknete na možnost Datoteka in na spustnem seznamu izberete Nastavitve. V zavihku Splošno ob polju Language kot jezik določite English. Da bodo spremembe sprejete, morate program ponovno zagnati.

2.

Nastavite kanal za prenos v živo in odprite nastavitve

Ko na portalu Arnes Video ustvarite novi prenos v živo, shranite RTMP naslov. V programu OBS odprite nastavitve File > Settings.

3.

Vpišite podatke prenosa

Za vpis potrebnih podatkov v nastavitvah programa izberite zavihek Stream. Kot Service določite možnost Custom in vpišite vse potrebne podatke. Za dostop do polj za vpis uporabniškega imena in gesla morati obkljukati možnost Use authentication. Vnosa v polji Username in Password ne smeta vsebovati presledkov.

4.

Nastavite ločljivost

Ločljivost, ki jo nastavite v zavihku Video (File > Settings) > Base (Canvas) Resoultion predstavlja ločljivost predvajanega posnetka v vašem programu, Output (Scaled) Resoultion pa je ločljivost, ki jo boste posredovali strežniku Arnesa. Prikazovanje različnih vrednosti je zelo zahtevno za strojno opremo računalnika, zato priporočamo, da pri obeh nastavite enako vrednost, torej končno ločljivost, ki jo želite poslati na strežnik.

Naše priporočilo je, da uporabite razmerja stranic 16:9 in prenašanje v ločljivosti 1280×720 (720p)

5.

Nastavite bitni pretok

Bitni pretok se nastavi prek zavihka Output (File > Settings). Najbolj enostavno je uporabiti Output Mode način Simple, kjer nato le izberete hitrost bitnega pretoka zvoka in videa.

Nastavitev vrednosti bitnega pretoka je odvisen od želene kvalitete oddajane slike in zvoka. Za prenos v kvaliteti 720p (če ste pri koraku nastavitev ločljivosti izbrali 1280×720) vam priporočamo nastavitev 2500 za video in 128 za avdio. Napredni uporabniki lahko nastavitve uredite drugače, podrobnosti so prikazane s klikom na možnost Prikaži več.

6.

Nastavite glasnost določenega vira

V kolikor imate na voljo več virov zvoka, se lahko odmevom in motnjam izognete z uporabo mešalnika zvoka Audio Mixer.  Nastavljate lahko glasnost ali v celoti utišate določen vir. Utišajte vse vire, razen Mic (mikrofon). Ob viru se pojavi zelena črta, ki označuje nivo sprejema zvoka.

7.

Nastavite parametre za lokalno snemanje

Poleg oddajanja program OBS omogoča tudi lokalno snemanje. Nastavitve nahajajo v zavihku Output (File > Settings). Najprej izberite mapo, kamor želite shraniti vaše posnetke, pod Quality izberite Same as stream, ter kot format shranjenega posnetka določite mp4.

8.

Vklopite lokalno snemanje

Za vklop lokalnega snemanja uporabite gumb Start Recording.

Vam je bil ta članek v pomoč?