Preskoči na vsebino

Navodila za izpolnjevanje kosovnice Prenova infrastrukture LAN

Navodila za izpolnjevanje kosovnice

Smernice za menjavo stikal

Kako določiti prioritetete menjave stikal?

Za zamenjavo najprej izberite starejša stikala, ki so deloma okvarjena (ne delujejo določena vrata) oziroma podpirajo le nižje hitrosti prenosa (10/100Mbit/s). Naslednja prioriteta naj bo menjava manjših stikal, saj boste na ta način osvobodili prostor v omari in povečali urejenost.

Katera stikala izbrati?

V primeru, da imate v istem vozlišču več starejših stikal za zamenjavo, preverite če jih lahko več zamenjate z enim stikalom (recimo če imate dve 24-portni stikali, če ju lahko zamenjate z enim 48-portnim), saj na ta način pridobite več prostora v omari in zaradi ker je cenovno to bolj ugodno, boste po delitvi sredstev lahko dobili več stikal. Specifikacije stikal so vam na voljo na spletni strani.

Izbira stikal – v katerem primeru izbrati PoE stikala?

Organizacije, ki so bili vključene v projekt WLAN2020 že imajo stikala Juniper, ki so PoE in lahko nanje povežejo dostopovne točke in telefone. V primeru, da ste v kosovnico dodali stikala PoE, pri oddaji v komentarju obrazložite, čemu bodo namenjena (npr. priklop dostopovnih točk, ali telefonije). V nasprotnem primeru, ne potrebujete stikal PoE.

Ali lahko zamenjamo Juniper stikala z novimi stikali?

Zamenjava stikal Juniper ni del projekta, zato ni mogoče direktno zamenjati obstoječih stikal Juniper z novimi stikali Cisco. Novo stikalo Cisco lahko uporabite v vlogi, ki jo trenutno izvaja stikalo Juniper (torej za povezavo dostopovnih točk) in s stikalom Juniper nadomestite starejše stikalo, torej prestavite stikalo Juniper na manj kritično mesto v omrežju, mora pa ostati stikalo Juniper povezano v omrežje. Predlagamo vam, da v kosovnico v okno “Proizvajalec in model starega stikala/Konec” zapišete “model obsoječega stikala – premik stikala Juniper” – primer; HP 1810-24G (damo stikalo Juniper kot zamenjavo).

Kako vnesemo potrebe po optičnih in UTP povezavah?

V okno “Stavba: prostor: vozlišče:/Začetek:” vnesete točno lokacijo začetka povezave – vozlišča, v okno “Proizvajalec in model starega stikala/Konec:” pa vnesete prostor/vozlišče, kjer se bo povezava končala. V kolikor imate obstoječe povezave med vozlišči le prek povezave UTP, vam priporočamo, da v kosovnico vpišete tudi izgradnjo nove optične povezave SM med vozliščema. Vsako povezavo je potrebno vnesti ločeno.

Navodila v obliki videovodiča

Vam je bil ta članek v pomoč?